Recipes
Sárgarépás vadrizs-muffin
Készítsük el a vadrizst és a sárgarépát. Keverjük össze egy tálban a liszteket, a sütőport, a sót, az őrölt fahéjat és a szerecsendiót, továbbá a barnacukrot. Adjuk hozzá a vadrizst és keverjük össze. Egy másik tálban verjük fel a tojást a tejjel és az olajjal. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, majd óvatosan keverjük össze a száraz és a folyékony összetevőket. Kissé kivajazott muffin-sütőformába kanalazzuk a tésztát. Keverjük össze a cukrot az őrölt fahéjjal és szórjuk meg tetejüket a keverékkel. 200°C hőmérsékletű sütőben 20-25 percig sütjük. A muffinokat vegyük ki a formából, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Vadrizses áfonya-muffin (teasütemény)
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, az őrölt koriandert és a sót. Egy másik tálban turmixoljuk össze a vajat, a felvert tojásokat és a tejet. A száraz nyersanyagokból egy evőkanálnyit kanalazzunk rá az áfonyára és hempergessük bele a szemeket. A folyékony összetevőket jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tésztához az áfonyát és a vadrizst. A tészta állaga meglehetősen kemény lesz. A tésztát muffin-sütőformába kanalazzuk és 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Avokádós vadrizs saláta
Főzzük meg a vadrizst és hűtsük le. Keverjük össze a mustárt, a sót, a cukrot és az ecetet, lassan öntsük hozzá az olajat. Tegyük bele a hagymát és az avokádókockákat. Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt vadrizst, az öntetet, a hagymát és az avokádót. Lehűtve vagy szobahőmérsékleten tálaljuk, vékony szeletekre vágott piros húsú paprikával díszítjük.
Ezeregyéjszaka vadrizs saláta
Egy közepes méretű lábasban mossuk át meleg vízzel a vadrizst, majd csepegtessük le róla a nedvességet. Újra lábasba téve sós vízzel engedjük fel. Forraljuk fel, és 45-50 percen keresztül kis lángon főzzük puhára. Eközben vízben készre főzzük vagy roston megsütjük a csirkét, majd hagyjuk kissé kihűlni. Bőrözzük le és csontozzuk ki, a húst vágjuk csíkokra. Egy nagy tálban keverjük össze a vadrizst, a csirkehúst, az olajat, a citromlevet, a petrezselyemzöldet, a hagymát és a mentalevelet. Fedjük és hűtsük le. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a paradicsomot és óvatosan keverjük össze. Díszítsük citromcikkelyekkel.
Mandulás vadrizs saláta
Mossuk meg a vadrizst hideg vízben, majd csepegtessük le. Tegyük fel sós vízben főni. Forraljuk fel, majd kis lángon 45-50 percig főzzük. Ha kész, hideg vízzel öblítsük át és a felesleges nedvességet szűrjük le róla. Egy nagy tálban keverjük el a hagymával, a zellerrel és a mandulával. Egy kisebb tálban elegyítsük el cseppenként az olajat az ecetben, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, a sót és a borsot. Öntsük a rizskeverékhez és óvatosan keverjük össze, majd lehűtve tálaljuk.
Vadrizses zöldbabsaláta
Főzzük meg a vadrizst az alaprecept szerint. Hosszában vágjuk szét a zöldbabokat és forró vízben blansírozzuk kb. 3 percig. Szűrjük le és hideg vízzel hűtsük le. Az ecettel vagy fehér borral turmixoljuk el a gyömbért. Adjuk hozzá a szezám olajat, a sót, a cukrot és a borsot. Keverjük hozzá az olajat, hogy kellemes öntetet kapjunk. Öntsük rá a vadrizses zöldbabra és keverjük jól össze. Tetejét pirított szezámmaggal szórjuk meg.
Parajos vadrizs saláta
Készítsük el a vadrizst, a parajt és a főtt sonkát. Csontozzuk ki a csirkemelleket és vágjuk apró darabokra a húst. Keverjük össze az olasz salátaöntetet, a szójaszószt és a cukrot. (A cukor teljes feloldódásához állandóan keverni kell!) Ha a salátát jó előre kívánjuk elkészíteni, akkor minden egyes nyersanyagot külön-külön fedjük le és csomagoljuk be. Tálalás előtt közvetlenül adjuk a száraz hozzávalókhoz az öntetet.
Vadrizses csirkemell
Egy tál meleg vízben alaposan megmossuk a vadrizst, majd leszűrjük. Egy kivajazott 2 literes tepsiben keverjük össze a vadrizst, a zellert, a paprikát, a vizet, a csirkehúsleves port és a sót. Helyezzük a csirkét a vadrizses keverék tetejére és felületét kenjük le szójaszósszal. Fedjük le és tegyük be a tepsit kb. 180°C-osra előmelegített sütőbe és másfél óráig süssük, míg megpuhul a vadrizs. Ízlés szerint díszítsük zellerlevéllel.
Marhahúsos vadrizs-egytál
Öntsük fel vízzel a vadrizst egy tálban. Hagyjuk így 15 percre, majd szűrjük le és tegyük egy magas falú tepsibe. Adjuk hozzá a sűrített csirkehúslét, a gombát és a gomba felöntő levét, a vizet és a fűszereket. Óvatosan keverjük össze és hagyjuk néhány percig állni. Serpenyőben pároljuk meg a hagymát olajon, majd adjuk a zöldségekhez. Ezután pirítsuk meg a serpenyőben a darált marhahúst, míg elég morzsalékos nem lesz. Csepegtessük le róla a felesleges nedvességet és adjuk a vadrizses keverékhez. A lefedett ételt 2 órán keresztül készre sütjük.
Garnélarákos vadrizs
Főzzük meg a vadrizst. Tisztítsuk meg páncéljuktól a garnélarákokat, csak a farkukat hagyva rajtuk. Mossuk meg és itassuk le róluk a nedvességet. 200°C-os sütőben olvasszuk meg a vajat egy magasabb falú tepsiben. A garnélarákokat fűszerezzük sóval, fokhagymával és petrezselyemzölddel. Jól keverjük össze és egy rétegben terítsük szét a tepsiben úgy, hogy közben megforgatjuk a vajban. Sütőben fedetlenül 5 percig sütjük, majd megforgatjuk a rákokat és megszórjuk reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel, meglocsoljuk citromlével. További 8-10 percig sütjük, míg megpuhul. Tálaláskor a rákokat a vadrizs tetejére helyezzük és citromcikkelyekkel díszítjük.
Vadrizses sertésszeletek
Háromszor mossuk meg a vadrizst meleg vízben. Tegyük fel főni egy 2 literes edényben. Adjuk hozzá a húslevet, a bort és a hagymát. A tetejére helyezzük rá a sertésszeleteket, fedjük le, és 160°C-on egy óráig süssük. Ha kész, a fedőt vegyük le róla, majd alma- és paradicsomszeletekkel borítsuk be. Újra fedjük le, és még további 30 percig süssük.
Földközi-tengeri vadrizses tonhal
Készítsük elő a vadrizst, a cukkinit és a vöröshagymát. Melegítsük fel az olajat a fokhagymával, a sóval és a fűszerekkel együtt. A fakanál hátoldalával nyomkodjuk az olajba a fűszereket, hogy ízük átjárja az olajat. Adjuk hozzá a cukkinit, a vöröshagymát és állandóan kevergetve kb. egy percig óvatosan pirítsuk. Adjuk hozzá a főtt vadrizst és pároljuk át míg ez is átmelegszik! Melegen tálaljuk, frissen sült tonhalszeletek köreteként, tetejét frissen aprított petrezselyemzölddel vagy fűszerekkel szórjuk meg.
Gyümölcsös vadrizs töltelék
Főzzük meg a vadrizst. Keverjük össze a főtt vadrizst a többi hozzávalóval és használjuk fel vadszárnyasok, pulyka (mell), kappan vagy csirke (mell) megtöltéséhez. Másképpen is elkészíthetjük: tegyük a tölteléket kivajazott tepsibe és 160°C-os sütőben másfél óráig lefedve süssük meg.
Vadrizses lecsó
Főzzük meg a vadrizst. Hevítsük fel serpenyőben vagy wokban az olaj egyharmadát, adjuk hozzá a paprikát, a gombát, a vöröshagymát, a fokhagymát. Pároljuk 5 percig, majd öntsük ki egy tálba. Tegyünk a serpenyőbe 2 evőkanálnyi olajat és tegyük bele a cukkini szeleteket. Nagy lángon 10 percig pároljuk, míg megpirul, majd öntsük a tálba a többi zöldséghez. A maradék olajat is hevítsük fel és 5 percig pároljuk meg benne a padlizsánt, majd adjuk hozzá az összes zöldségfélét. Keverjük jól össze a vadrizzsel és a paradicsommennyiség felével. Sózzuk, borsozzuk meg, tetejét pedig petrezselyemzölddel szórjuk meg és a maradék paradicsomcikkelyekkel díszítjük. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Almás mazsolás vadrizs
Egy nagy lábasban tegyük fel főni a vadrizst az almaborral és 0,4 liter vízzel. Forraljuk fel, keverjük meg, és 40-45 percig kis lángon puhára főzzük. Szűrjük le, majd egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a mandulát és a mazsolát, majd közepes lángon addig pároljuk, míg a mandula megpirul. Adjuk hozzá a fennmaradó nyersanyagokat és további 2 percig pároljuk még. Végül keverjük el benne a vadrizst és melegítsük fel tálalási hőmérsékletűre.
Füstölt sonkás vadrizs leves
Mossuk meg forró vízben háromszor a vadrizst, szűrjük le. Egy nagy lábasban ropogósra pirítjuk a sonkát, adjuk hozzá a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a vadrizst. Kevergetve pároljuk meg üvegesre a hagymát kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a csirkehúslét és forraljuk fel. Állítsuk kis lángra a tűzhelyt, és főzzük puhára a rizst kb. 40-45 perc alatt. Öntsük hozzá a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal. A tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Vadrizses zöldségleves
Kis lángon főzzük puhára a vadrizst a csirkehúslében 30 percig. Vegyük le a lángról, fedjük le és ne szűrjük le! Egy nagy lábasban pároljuk meg 2 evőkanál vajon a gombát 10 percig, majd öntsük ki egy külön tálba. Tegyünk újra 2 evőkanál vajat a serpenyőbe és ebben pároljuk meg a hagymát, a zellert, és a paprikát, míg puha nem lesz. Pépesítsük el ezeket egy kevéske csirkehúslé hozzáadásával, majd újra a lábasba öntve forraljuk fel. A lisztből és a csirkehúsléből készítsünk habarást, öntsük a forró zöldséghez és sűrítsük be. Adjuk hozzá végezetül a gombát és a vadrizst. Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk.
Vadrizses sonkatekercs
A gomba közül négy nagyobb kalapját belülről kimélyítjük. A többi gombáról is eltávolítjuk a törzseket és apróra vágjuk. Serpenyőben vajon aranysárgára pirítjuk a négy gomba kalapját és háztartási papírtörlőre helyezzük őket. Tegyük a serpenyőbe az aprított gombát és hagymát, pároljuk, míg a hagyma megpuhul. Szórjuk meg liszttel, vegyük le a tűzről és óvatosan öntsük hozzá a húslevet, majd a tejszínt és újra tegyük a lángra. Állandó keverés mellett sűrítsük be. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A mártás negyed literjét öntsük egy sütő tepsibe, egy deciliternyit az étel leöntésére tartalékolunk. A serpenyőben maradt szószhoz keverjük a vadrizst. A vadrizses keveréket töltsük bele a sonkaszeletekbe, göngyöljük össze, és nyílásukkal lefelé helyezzük bele a tepsibe. A sonkatekercseket öntsük le a maradék szósszal és alufóliával borítsuk be. 180°C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Tálaláskor a pirított gombafejekkel és petrezselyemzölddel díszítjük a sonkatekercseket.
Vadrizzsel töltött tojás
Főzzük meg a vadrizst a köménymaggal ½ liter vízben lefedés nélkül, míg a vadrizs a vizet fel nem szívta és puha nem lett. A tojások sárgáját törjük össze és adjuk hozzá a vadrizst, a darált főtt sonkát, majonézt, mustárt, sót és őrölt borsot ízlés szerint. Töltsük meg a tojásfehérjéket és hűtsük le tálalásig.
Zöldséges omlett
Hevítsük fel az olajat egy magas falú serpenyőben. Pároljuk üvegesre a vöröshagymát. A többi hozzávalót habverő géppel keverjük jól el, és öntsük a hagymához. Kis lángon kb. 3 percig süssük, fakanállal óvatosan lazítsuk fel. Tegyük 10 percre 175°C-os sütőbe, hogy a teteje is megsüljön. Vegyük ki a sütőből, lazítsuk fel még egyszer fakanál segítségével. Vágjuk cikkelyekre.