Rólunk

1988-ban az Amerikában élő magyar származású üzletemberben, Molnár Miklósban egy érdekes gondolat fogalmazódott meg. A rendkívül magas tápértékkel rendelkező gabonaféle igen keresett az egészséges étrendet kedvelők körében, mely életforma Európában és az egész világon egyre nagyobb teret hódít.

Felvette a kapcsolatot a magyarországi rizstermeléssel foglalkozó szakemberekkel, elvégezték az időjárási-, talaj- és gazdasági tanulmányokat, melyek azt igazolták, hogy Magyarországon kedvezően lehetne indián rizst termeszteni, mivel ugyanazon szélességi fokon és éghajlati övben fekszik, mint Minnesota állam.
Közösen elhatározták, hogy ezt a merész gondolatot megvalósítják, beindítják az indián rizs termesztést.
1989-ben Kertész Ferenc (akkori vezető rizstermesztő, később a cég ügyvezetője), amerikai szakemberek segítségével megkezdte az első kísérleteket és ezzel a fehér rizs mellett a térségben megjelent az indián rizs termesztés is.

Az első év sikereit látva a CaliFrance Corporation, a KITE Rt., valamint az Intercooperation Rt. összefogásával megalakult az Indián Rizs Kft., és megkezdődött a kisújszállási üzem felépítése.

Az elkövetkezendő években egyre több termelőt sikerült meggyőzni arról, hogy e növénnyel érdemes foglalkozni, így az évek során folyamatosan bővült a termelők köre és ezzel együtt az indián rizs termelésébe vont területek is.

Az elmúl években az Indián Rizs Kft. és termelő partnerei számos kísérletet végzett és kifejlesztett egy feldolgozási eljárást, amely hozzájárul hogy ennek az értékes élelmiszernek a minősége és mennyisége megfeleljen a vevők igényeinek.

"Ami 1988-ban a célom volt, hogy a bekövetkezett demokratikus átalakulás révén Magyarországon meghonosítsam az ország és Európa számára addig ismeretlen növény, a vadrizs termesztését és egy gazdaságos vállalkozást építsek, megvalósult." Molnár Miklós